...doet wat ie wil! De eerste dagen van deze maand waren koud en guur. Een harde noordenwind, (horizontale) sneeuw, korrelhagel, onweer en ook zon; alles kwam voorbij. Een groot contrast met de laatste dagen van maart, toen het een aantal dagen rond de 20 graden was.
0 Reacties
...zal oogsten!
Dit jaar zaai ik ook weer bloemen in de moestuin. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nuttig. De bijtjes zijn er bijvoorbeeld heel blij mee! Vandaag naar de kwekerij geweest en verschillende soorten sla, bonen, uien en bietjes gehaald.
Het weer mag nog wel wat aangenamer worden... Brrr, wat een sneeuw. Afgelopen zondag en maandag is er flink wat gevallen en het blijft nog wel even liggen.
Mooie oogst! Na vier weken op reis te zijn geweest was het weer een feestje om in de moestuin te zijn.
Deze mooie rode bietjes zijn rauw in de smoothie gegaan. Supergezond! Rode bietjes, ook wel krootjes genoemd, bevatten onder andere kalium, mangaan, ijzer, magnesium, foliumzuur en antioxidanten.
Daar komt de eerste zonnebloem! Leuk natuurlijk al dat eetbare spul uit de moestuin, maar het is ook leuk om de boel een beetje op te vrolijken. En wat mij betreft is m’n moestuin pas compleet met zonnebloemen.
Koolrabi, groene courgettes, de eerste gele courgette, salie en afrikaantjes. Daar gaan we maar eens een mooie pasta van maken!
De tomatenplanten hebben het erg zwaar gehad doordat het zo vaak heeft gewaaid de afgelopen weken. Een aantal keer hebben ze windkracht 6 en 7 over zich heen gekregen. Verschillende taken en blaadjes waren kapot gewaaid en ik had er even een hard hoofd in of ze het zouden overleven. Dat maakt dit eerste bijna rijpe tomaatje dan extra dapper!
Gisteren, voor de onweersbuien, de knoflook geoogst. In november heb ik de teentjes gepoot. Ze groeien onder de grond, dus het is altijd weer een verrassing als je ze eruit trekt. Nu even geduld; ik laat ze nog even drogen voor ik ze in de keuken gebruik.
Gisteren viel er 18 mm regen in Brielle. Je kan er maar blij mee zijn. De moestuin knapt er in ieder geval flink van op!
Een paar weken geleden kocht ik bij een tuincentrum 3 kleuren afrikaantjes; geel, licht oranje en donker oranje. De eerste bloemetjes zijn inmiddels uitgebloeid. Die heb ik net geplukt en de zaadjes eruit getrokken. De zaadjes liggen nu te drogen en later deze week zaai ik ze voor in een bak. Als ze groot genoeg zijn zet ik ze in de moestuin.
Ze zijn zo lekker ouderwets, maar ik word er zo vrolijk van! Er zijn nog twee voordelen: - Ze zijn goed tegen bepaalde beestjes. Zo houden aaltjes en vlinders niet van de geur van afrikaantjes. Een aaltje is een soort worm die aan de wortels vreet zodat de plant te weinig water krijgt. De vlinders zijn vooral witte kooltjes. Ze leggen hun eitjes onder de bladeren van vooral koolplanten en de rupsen die daar straks uitkomen eten vervolgens de koolplanten op. - Je kunt de bloemblaadjes eten! Ze zijn bijvoorbeeld heel geschikt om een salade mee op te vrolijken. Jammie, allemaal vers uit de moestuin! Peterselie, veldsla, afrikaantjes, tuinkers, broccolikers, sla, rucola en spinazie.
Bijna twee weken verder na het laatste bericht! Ze staan inmiddels buiten, want binnen groeien ze te hard. Nog even geduld en dan kunnen ze de volle grond in. Er wordt hier de komende dagen geen nachtvorst meer voorspeld, maar ik wacht nog even tot na IJsheiligen...
#eetbare #pompoenen #patisson #nachtvorst #ijsheiligen Sommige zaadjes zijn al kunstwerkjes op zich! En wat maakt moestuinen nou zo leuk; het blijft spannend of die zaadjes ontkiemen...
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder zo’n klein bloemetje heb gezien.
Dit zijn de bloemetjes van veldsla. Schattig toch? Wat een heerlijk weertje om in de moestuin te werken! Gisteren was de wind nog fris, maar de zon deed z’n best.
|
Archives
April 2021
Marieke -Moestuin 2.0In 2015 is Moestuin 2.0 van start gegaan. Hier is te volgen hoe het project verloopt! Categories |